ADRESA: STR. A. VLAICU NR. 42/19; 3400 CLUJ-NAPOCA ROMANIA TEL/FAX

+40(64) 418464 E-MAIL iatrika@usa.net

IATRIKA

…este o lucrare de mari proportii care cuprinde o sinteza a cunostintelor medicilor-filozofi pitagoreici si care a fost intocmita de Menon. Multa vreme a constituit o baza de referinta si un ghid pentru medicii antici si a evului mediu.

 

 

Membrii fondatori:

Sorin Iuonut – presedinte

Ana-Maria Iuonut –director

Doru-Emil Steopan-director

Marinela Pintea -director

Adriana Vilan-director economic

 

. Fundatia IATRIKA este o organizatie nonguvernamentala, infiintata in octombrie 1998 de un grup de initiativa format din asistenti medicali si are ca scop cresterea prestigiului profesiilor legate de asistarea persoanei sanatoase si bolnave, asigurarea unui dialog eficient intre toti lucratorii din sistemul de ingrijiri medico-sociale, membrii altor ONG-uri din tara si strainatate.

. Activitatile fundatiei sunt:

 

CENTRUL DE INFORMARE SI DOCUMENTARE PENTRU ASISTENTII MEDICALI

Adresa: str. Oravita nr. 3 3400 Cluj-Napoca ROMANIA E-MAIL iatrika@usa.net

Principala activitate a Fundatiei IATRIKA o constituie Centrul de Informare si Documentare pentru Asistentii Medicali (CID)al carui OBIECTIV este sa ofere corpului didactic, studentilor si practicienilor din sfera ingrijirilor de sanatate forme alternative de invatamant si educatie continua. CID va deservi intregul personal angajat in sfera serviciilor de sanatate care doreste sa-si imbunatateasca baza de cunostinte, indemanarea si abilitatile tehnice, pentru ca, in final, sa contribuie la imbunatatirea calitatii serviciilor medicale, la promovarea sanatatii si a stilului de viata sanatos.

Se vor pune la dispozitie resurse pentru a incuraja invatarea independenta si pentru imbunatatirea metodelor traditionale de invatamint si promovarea unor noi forme de pregatire continua.Centrul va servi si ca loc de intilnire pentru asociatiile pofesionale si va face posibila colaborarea lor in solutionarea problemelor comune.Localizat strategic, intr-un spatiu central si accesibil, centrul va deservi intregul personal angajat in sfera serviciilor de sanatate care doreste sa-si imbunatateasca baza de cunostinte, indeminarea si abilitatile tehnice pentru ca , in final sa contribuie la optimizarea calitatii serviciilor medicale , la promovarea sanatatii si a stilului de viata sanatos.

 

ISTORIC

Ideea acestui centru a aparut in cadrul unui parteneriat U.S.A.I.D.- A.I.H.A. derulat intre Universitatea “Thomas Jefferson”-Philladelphia si trei institutii de sanatate din Cluj-Napoca (Inspectoratul de sanatate publica, Inspectoratul de politie sanitarasi Clinica de boli profesionale).Ulterior aceasta responsabilitate a fost preluata de un grup de asistenti medicali din Cluj-Napoca ce au urmat un workshop pe probleme de management in sanatate organizat de A.I.H.A. si care au constituit Fundatia “Iatrika”.

A.I.H.A. a initiat un proiect de infiintare a acestor centre in cadrul parteneriatelor sale din tarile Europei centrale si de est, precum si in C.S.I. pentru a ridica nivelul educatiei si practicii in sfera ingrijirilor de sanatate.Centrele sunt o continuare fireasca a activitatii incepute in cadrul parteneriatelor si vor contribui la succesul reformelor in sistemul sanitar prin raspindirea si sustinerea de strategii in acest domeniu.

 

RESURSE UMANE

A. PERSONALUL CID – este format din:

Comitetul director (alcatuit din 4 persoane) cu urmatoarele atributii:

- Ana-Maria Iuonut – asistenta sefa – Clinica Chirurgie I – Spitalul Clinic Jud. Cluj

- Marinela Pintea – asistenta sefa – Terapie Intensiva Coronarieni – Institutul Inimii

- Doru Steopan – asistent sef - Departamentul Ingrijirilor de Sanatate – DSP Cluj

- Adriana Vilan – asistenta medicala – Institutul de Igiena si Sanatate Publica - Cluj

 

Coordonator de informatii

- Sorin Iuonut – asistent medical – sectia Ergoterapie – Spitalul Clinic de Adulti Cluj

.

 

 

 

B. COLABORATORII – sunt constituiti din:

. BAZA MATERIALA - oferita de CID:

1. Sediul:- o sala de biblioteca si de documentare INTERNET

- o sala de demonstratii practice

- o sala de conferinte, intalniri

2. Biblioteca – un numar de 300 de volume (in prezent), publucatii de specialitate (reviste, ziare, etc.) (conform anexei)

3. Suport de curs:

 

 

FINANTATI OBTINUTE PANA IN PREZENT

S-au depus proiecte pentru finantare pentru perioada urmatoare la Fundatia pentru o Societate Deschisa.

 

PRINCIPALELE ACTIVITATI CE SE VOR DESFASURA IN CADRUL C.I.D.

*Organizare de cursuri si instructaje pe teme diverse, legate de practica medicala. Cursurile organizate vor avea ca lectori personalitati ale vietii medicale clujene, iar participantii vor primi certificate prin Centrul de perfectionare si pregatire superioara de specialitate a asistentilor medicali din Min.Sanatatii ( conform protocolului de parteneriat )

*Organizarea de ateliere de lucru pe probleme specifice de nursing si multidisciplinare.

*Prezentari de norme profesionale si legislatie sanitara, probleme de etica si deontologie.

*Organizare de intlniri ale asociatiilor profesionale .

*Organizare si gazduire de simpozioane, conferinte, etc.

*Asigurarea mediatizarii si inlesnirea participarii asistentilor medicali la evenimentele stiintifice profesionale.

*Introducere si instruire in informatica si statistica medicala.

*Documentare prin acces INTERNET

*Prezentare de interventii nursing in administrarea medicamentelor.

*Training pentru utilizarea noutatilor aparute in practica medicala ( in sfera ingrijirilor de sanatate).

Aceste instructaje vor fi sustinute de reprezentanti ai unor firme cu experienta in domeniu,pentru ca asistentele medicale sa fie familiarizate cu noile produse lansate de acestea pe piata

*Documentare prin acces la biblioteca.

*Sesiuni de instruire prin materiale video.

*Organizarea unei activitati de instruire profesionala continua la distanta.

*Editarea“Caietelor IATRIKA”, continind cursurile ,instructajele, activitatile de interes profesional desfasurate in cadrul C.I.D.